Kako izgleda sam čin fotografisanja novorođečeta

Kako izgleda sam čin fotografisanja novorođečeta

Vrlo često roditelji nisu sasvim sigurni šta to mogu očekivati kada me pozovu. Možda se pitate kako zapravo izgleda sam čin. U nekoliko rečenica pokušat ću da opišem sam proces fotografisanja novorođenčeta.

Proces fotografisanja za novorođenče vrlo je ugodan. Prijedlog je da se planira u periodu do 20.dana bebinog života. U ovom periodu bebice obično prespavaju svoje prvo fotografisanje.

Najčešće i najrađe fotografišem  pod prirodnim, dnevnom svjetlom. Ono je idealno za osjetljive očiju novorođenčeta. Naravno, ukoliko je potrebno dodatno osvjetljenje, posebno u zimskim danima, sa posebnom pažnjom dodajem  svjetlost vodeći računa o sigurnosti djeteta.

I roditelji nerijetko budu pozitivno iznenađeni. Redovno primjete kako je ovaj interesantan događaj u životu novorođenčeta, izuzetno ugodno, opuštajuće i inspirativno iskustvo. Zadovoljstvo je gledati kako njihova mrvica uživa u maženju, umotavanju u krpice i fotkanju.

Dužina samog fotografisanja uveliko zavisi od toga koliko novorođenče sarađuje i koliko je mirno. Upravo zbog toga idealan preiod za fotografisanje je do 20.dana bebinog života, koje većina bebica provodi u spavanju i hranjenju.

Jedino što je potrebno pripremiti je ugodna i topla,po mogućnosti osvjetljena prostorija, te sita i presvučena bebica.

Nerijetko se desi da se u toku fotografisanja bebica i nekoliko puta hrani i presvlači i to je sasvim uredu.

Moj zadatak je da se prilagođavam bebinoj potrebi i pažljivo osluškujem bebine mogućnosti. Ipak je to malena zvjezda tog trenutka!